Terwijl je slaapt, is je lichaam hard aan het werk. Het herstelt de hormoonbalans, repareert zichzelf en zorgt ervoor dat de bloedsomloop en het immuunsysteem goed blijven werken. Je hersenen vormen en slaan herinneringen op.

Voldoende slaap – zeven tot negen uur per nacht – houdt je hart gezond, vermindert stress en helpt je bloedsuikerspiegel constant te houden. Het vermindert ook stress, voorkomt ontstekingen, helpt je gewicht onder controle te houden en is belangrijk voor geheugenvorming en helder denken.

Kwaliteitsslaap zorgt ervoor dat je energiek en alert bent. Hierdoor kun je sporten, werken, leren, omgaan met anderen en alle dingen doen die je leuk vindt. Mocht je last hebben om een goede nachtrust te krijgen, dan kun je diazepam kopen en het een paar uur voor bedtijd in te nemen.

Hier zijn enkele redenen waarom het goed voor je is om beter te slapen.

Het verbetert je evenwicht

Slaap helpt je om je fysieke vaardigheden op peil te houden. Slaaptekort leidt op korte termijn tot evenwichtsproblemen.

Dat heet posturale instabiliteit. Het kan leiden tot blessures en vallen. Zelfs een lichte instabiliteit kan problemen veroorzaken tijdens het sporten of bewegen.

Het verhoogt je energie en alertheid

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je energiek en alert voelt. Dit helpt je om je te concentreren en dingen gedaan te krijgen.

Het is gemakkelijker om te sporten als je energiek en alert bent. Dat is dus een indirect voordeel van voldoende slaap.

Bezig en actief zijn gedurende de dag voelt goed. En als je de hele dag actiever bent, is een goede nachtrust waarschijnlijker.

Het verbetert je geheugen

Slaap lijkt een grote rol te spelen in wat geheugenconsolidatie wordt genoemd.

Tijdens de slaap maken je hersenen verbindingen. Ze verbinden gebeurtenissen, gevoelens en zintuiglijke input tot herinneringen.

Diepe slaap is hiervoor belangrijk. Meer kwaliteitsslaap kan je geheugen dus verbeteren.

Het verbetert je uitvoerend functioneren

Executief functioneren heeft te maken met complex denken. Dat omvat zaken als problemen oplossen, plannen en beslissingen nemen. Het kan ook je alertheid en geheugen beïnvloeden.

Executieve functies helpen je met werk, school, sociale interacties en nog veel meer. Eén nacht slaaptekort kan het executief functioneren de volgende dag aantasten.

Het herstelt je weefsels

Terwijl je slaapt, werkt je lichaam hard om schade te herstellen. De schade kan komen van stress, ultraviolette straling en andere schadelijke dingen waaraan je wordt blootgesteld.

Je cellen produceren bepaalde eiwitten terwijl je slaapt. Ze vormen de bouwstenen van cellen. Zo kunnen cellen de schade van de dag herstellen en je gezond houden.

Lees ook: Wanneer heeft een ruimte goede akoestiek?